Nieuwe voormast voor SCH-236

  • 23 mei 2019
1024 576 Slateboard

Vandaag maakte we weer opnames voor het meerjaren-video-project ‘Restauratie SCH-236 Noordster’. Maar de opnames van vandaag waren niet zomaar opnames: het vervangen van de vóórmast. Mét ‘gouden kloot’ wel te verstaan. Dat is niet alleen een grappige naam maar ook een leuk detail. Zag je destijds in de top van een mast op een vissersschip zo’n gouden knop dan betekende dit dat het schip (af)betaald was. Eerder filmden wij de plaatsing van de achtermast, ook voorzien van een gouden kloot. Wellicht is het schip nu dubbel en dwars betaald.

Het plaatsen van de mast kon beginnen nadat de bestaande mast verwijderd was. En dat bleek een heel avontuur. Eerst werd er een grote singel om de mast geslagen en daarna werd de mast met een snijbrander doorgesneden. Het moment dat de mast loskwam bleef tot op het laatst spannend. Met een ruk vloog de zware mast omhoog om vervolgens tegen een paar dwarsverbanden te knallen. Met zowel een stationaire camera die alles (de kade met de kraan en het schip inclusief volledige mast) vastlegde en een mobiele camera vanaf de zijkant konden we het moment suprème prima registreren. De plaatsing van de nieuwe mast ging eenvoudiger: deze zakte over de bestaande voet en werd met bouten vastgezet.

Ook hier heeft het nut van méércamerawerk zich weer bewezen.

× Whatsapp