Apparatuur

Making of

Op deze pagina vertellen wij u e.e.a. over onze apparatuur, onder het hoofdstuk hoe werkt het bij “over ons” kunt u lezen hoe we die apparatuur toepassen. Maar wellicht is het net zo interessant en minder statisch om de actiefoto’s te bekijken die u bij de projecten uit het portfolio kunt vinden. De “making of” foto’s geven een indruk van wat er op de filmlocatie gebeurt en de inzet van onze apparatuur is daarbij nogal eens zichtbaar.

Als basis voor een goed resultaat werken wij met apparatuur van hoge kwaliteit: Apple’s om te editten, diverse Sony camera’s, een zeer kleine DJI gimbal camera, een DJI drone en een GoPro om te filmen, met ieder hun eigen specifieke toepassing. Eén van de 5 Sony’s kan bijvoorbeeld tot maar liefst 800 (PAL) beelden per seconde opnemen wat prachtige slomo’s (slow motions) oplevert. Maar ook zetten we, als het beeld er niet teveel onder zal lijden, wel eens een kleine maar snelle handycam in voor vlot resultaat. De eerder genoemde slomo’s zijn populair. Tegenwoordig lijken reclamemakers niet meer zonder deze toepassing te kunnen. Niet zo vreemd want het onderwerp krijgt op een aangename wijze extra aandacht en er wordt een sfeer gecreëerd die de emotie in het beeld versterkt.

Door de grote “super 35” sensoren van de twee NEX camera’s gecombineerd met de juiste lenzen zijn we in staat om in moeilijke lichtomstandigheden te filmen, met mooie scherptediepte en zonder additioneel licht. Is het zo goed als dònker dan stopt het nòg niet want daar zetten we een “full frame” sensor camera’s in. Die zien zelfs nog wat als het voor het menselijk oog gewoon echt donker is. Is er wel additioneel licht nodig dan hebben we zowel tungsten- (warm) als daglicht voorhanden. Met kleppen, snoots, soft boxen en reflectoren zodat alles perfect af te stemmen is op de behoeften en omgeving.

Een apart verhaal is het filmen in 4K, of in iets kleinere vorm UHD wat staat voor Ultra High Definition. Een 4K beeld is maar liefst viermaal zo groot als Full HD en dat levert, afgespeeld op de juiste apparatuur, ongekende scherpte op. Maar niet iedereen heeft een 4K monitor of televisie en veel films worden afgespeeld via social media kanalen in lage resolutie dus de vraag is of dit door iedereen ten volle benut wordt; wij denken van niet. Tòch zijn we er groot fan van en dat komt door de verkregen vrijheid in het montageproces. We leggen u graag uit hoe dat zit en of dat voor uw videofilm een goed idee zou zijn. In ieder geval beschikken we zelf over meerdere 4K camera’s dus kunnen ook daarin putten uit ervaring.

Als geluidsapparatuur gebruiken we merken als Zoom voor locatie-opnames, Røde en Sennheiser als microfoons voor veldwerk en Neumann en Røde als studiomicrofoons maar dan ook in velerlei soorten, steeds weer toegepast op de klus. Dat laatste geldt ook voor onze minder alledaagse filmuitrusting. Wij houden van dynamisch en verrassend beeld. Vaak zetten we dan ook onze glidetrack en camerakraan in. Met de één kunnen we korte mooie horizontale camerabewegingen maken en met de andere juist hele lange, in verticale richting. Voor echt lange horizontale camerabewegingen zetten we onze zelf ontworpen camerawagen in die we, niet geheel vrij van zelfspot, “de Bolderkar” noemen. Ook beschikken we over een 3-assig stabilisatiesysteem dat gecombineerd met een zeer compacte camera zelfs de heftigste actie in soepel beeld kan omzetten. Ook hebben we onze bedrijfswagen voorzien van een installatie waar we de camerakraan in kunnen plaatsen om zo vanuit een rijdende auto opnames te kunnen maken. De electronisch gestuurde gimbal zorgt voor stabiel beeld en de 4K camera doet de rest. Voor alles geldt dat ze uw film nèt dat bijzondere mee kunnen geven.

Een bijzonder fijn apparaat is onze teleprompter, een autocue, die vóór de cameralens gemonteerd kan worden. Met deze autocue is vrijwel iedereen in staat als geoefend spreker het woord rechtstreeks tot de kijker te richten. Als u vóór de camera staat komt dat professioneel en ontspannen over. Bovendien gaat u ook exact zeggen wat u van plan was. Wel zo handig, want daar had u vast heel goed over nagedacht.

Editwerk van de films, een onderbelicht en voor velen minder romantische deel van ons vak, voeren we met Apple’s Final Cut Pro Studio (7 en X) uit. Met deze software zijn we tot veel moois en creatiefs in staat; betrouwbare Apple computers gecombineerd met Thunderbolt schijven zorgen ervoor dat we met een beetje snelheid kunnen werken. Om het geluid in uw productie evenwichtig af te kunnen monteren bedienen we onszelf natuurlijk van referentiespeakers die, de naam zegt het al, waarheidsgetrouw weergeven. Uw film is dan ook niet alleen geschikt om af te spelen op een laptop of tablet maar ook in een grote zaal met versterkt geluid.

EIGEN APPARATUUR

Nogal eens wordt ons gevraagd of we de apparatuur op de klus gehuurd hebben en omdat het stuk voor stuk kostbaarheden zijn is die vraag begrijpelijk. Maar het antwoord is vrijwel altijd nee. Wij vinden het belangrijk zelf zoveel mogelijk over eigen apparatuur te beschikken. Alleen dan gebruiken we het veel en door de opgedane ervaring maken er daadwerkelijk betere films mee. En wanneer we simpelweg méér camera’s nodig hebben, bijvoorbeeld bij een uitzonderlijk grote multicam opdracht, dan wij zelf hebben huren we type camera’s waar we zelf mee werken of eerder mee gewerkt hebben.

DRONEWERK

Over het huren van camera’s: voor één ding maken we een uitzondering: dronewerk. We hebben zelf wel een drone met een goede camera aangeschaft maar daar willen we alleen onder bepaalde omstandigheden opnames mee maken. Dat heeft alles met veiligheid en regelgeving te maken. Of dat in uw geval van toepassing is en hoe dat verder zit vertellen wij u graag. En voor opnames die we niet zelf willen maken huren we een professionele partij in. Zodat er nooit gedonder van komt want daar zit u toch ook niet op te wachten?

Overigens, als dronewerk tijdens de opnames voorkomt maakt het vaak een relatief een klein deel uit van de totale opnames; om die reden is het ons inziens verstandig een partij te kiezen die àlle opnames voor uw film goed voor u kan uitvoeren. En die partij zijn wij. Vinden we. 😉

VERVOER

Tot slot: ons vervoer. Wat is daar nou belangrijk aan horen wij u denken. Nou, heel belangrijk. Onze korte maar hoge bedrijfsbus beschikt over een laadruimte met stahoogte en een grote kast waar alle apparatuur zijn eigen plaats heeft. De korte versie maakt dat we op een gewone parkeerplaats kunnen staan en vaak dicht bij de actie kunnen parkeren waardoor we snel kunnen handelen. Doordat we dichtbij kunnen parkeren en door de overzichtelijke kast zijn we niet genoodzaakt alle equipment uw bedrijf in te dragen, wat wel zo praktisch is als uw onderneming gewoon in bedrijf is. Daarnaast doet de bus zoals hiervoor omschreven ook dienst als “reversed chase car” wat betekent dat we door een speciale kraanconstructie in staat zijn vanuit een rijdende auto te filmen. Heel gaaf. Alles voor het beste resultaat van uw film.

× Whatsapp