Brabantse eierkoeken en Lithium accu’s

  • 2 mei 2019
1024 576 Slateboard

Tja, de hedendaagse (vlieg)reiziger heeft het zwaar. Is de reis naar de luchthaven zelf meestal geen pretje (ben ik op tijd) dan is het op de luchthaven zelf vaak ook nog niet over. Voel je gezegend met een -in mijn ogen- relatief vriendelijk reizigersbeleid op het Nederlandse Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wie in Engeland beland is bij de retourvlucht m.i. toch echt de spreekwoordelijke Sjaak. Zeker met een “tas met inhoud”.

De afgelopen weken mocht ik voor een leuke klus een paar keer op en neer naar Londen vliegen. Wat je daar bij de bagagecontrole ten deel valt doet al snel denken aan een oorlogsgebied. Nu heb ik eigenlijk geen recht op deze vergelijking want ik heb die omstandigheden gelukkig nooit meegemaakt; het is dus spreekwoordelijk bedoeld. Maar de wijze waarop mensenmassa’s door veecorridoors gedreven worden en iedere decimeter vooruitgang onderling fel bevochten wordt doet mij toch aan de situaties bij vluchtelingenkampen denken, die ik zie op televisie.

Waar de Nederlandse douane beschikt over geavanceerde apparatuur die een CT-scan (dus laagjes) van je tas kan maken en een snelle blik in de tas volstaat, put de Britse Security Service (mind the difference) zich uit door een handmatige speurtocht naar explosieve waar. En wroeten zich door je verdachte rugzak. (Moet je eens weten wat er allemaal in mijn koffer zit die al ingecheckt is.) Maar eerlijk is eerlijk, een rugzak vol accu’s, camerabody, lenzen, een zenderset en een microfoon is natuurlijk wel reden tot controle. Teveel snoertjes en vaste stoffen die zelfs zichtbaar zijn op ouderwetse Britse röntgenapparaten. Inmiddels +45 minuten doorlooptijd. Oh ja, mijn Brabantse eierkoeken van Appie waren natuurlijk ook hoogst verdacht. ‘These are?’ Triomfantelijk werden ze omhoog gehouden maar gelukkig zocht vrijwel niemand direct dekking. Waarschijnlijk maakt de inhoud van de tas, de koeken verdacht. Brabantse eierkoeken zijn immers kneedbaar dus…. Het goede nieuws: ik heb het steeds overleefd. En met bewondering óók het Britse Security personeel gadegeslagen dat met hoogst onbenullige reizigers te maken krijgt die nog steeds niet snappen dat “vloeistoffen” in de handbagage verboden waar zijn. En indien tóch aanwezig apart aangeboden moeten worden. Zeker 12 waarschuwingen ben je dan al gepasseerd. De gratis sealbags nog niet meegerekend. 1 Per persoon, staat er dan. Italianen zijn er dol op heb ik kunnen zien, blijkens de grote hoeveelheden die in jaszakken verdwenen. Gratuito…..

Tot slot nog een bericht van de luchtvaartmij: zorg ervoor dat uw Lithium* batterijen (powerbanks, accu’s van telefoons, fototoestellen etc), hoe klein dan ook, in uw hándbagage zitten. Slaat u dit verplichte advies/regel in de wind zorg er dan in ieder geval voor dat u naast een Italiaan zit die zojuist goed ingeslagen heeft. Dan kunt u bij een noodlanding op zee misschien meedrijven op de haastig opgeblazen sealbags.

*lithium batterijen zijn zo goed als niet te blussen en kunnen ontbranden door beschadiging hetgeen niet ondenkbaar is als je weet hoe er met ruimbagage omgegaan wordt; een brand in het ruim wordt vaak te laat ontdekt……

× Whatsapp