Publieksprijs voor Movares

  • 4 maart 2013
709 531 Slateboard

Eerder meldden wij de opdracht van Movares een film te maken over de busoverkapping achter het Amsterdamse Centraal Station. Met deze film wilden zij een gooi doen naar de publieksprijs van “De Vernufteling”, het “publieke gedeelte” van de prestigieuze ingenieursprijs. Aangezien de film zich richtte op de publieksprijs was het van belang dat de 8 innovaties in het ontwerp ook voor leken tot hun recht zouden komen. Bij de aanpak hebben we ervoor gekozen de verantwoordelijke ingenieur (de mens) het verhaal achter het ontwerp te laten vertellen en dit te ondersteunen met ontwerptekeningen en actuele beelden. Dat laatste was nog niet eenvoudig omdat het project, hoewel al in gebruik, zich nog steeds in een bouwsituatie bevindt. Het eerste, de tekeningen, hebben we vaak terug laten komen “over” het bestaande beeld waardoor dit een rode draad in de film werd. Het resultaat mag er zijn: Movares heeft eerder deze week inderdaad de publieksprijs gewonnen. Uiteraard vanwege het mooie ontwerp……

Onderstaand de uitslag.

Movares wint publieksverkiezing Bij de publieksverkiezing is door ruim 2200 mensen een stem uitgebracht en kwam de glazen overkapping van Movares als duidelijke overwinnaar uit de bus. De verdeling van de stemmen was als volgt:

Overkapping van Movares (404)
Arctisch Turret van Bluwater (362)
Balance Island van Grotmij (325)
Winterhard Wissel van Arcadis (209)
Multifunctionele gevel van DGMR (151)
Mudtrap van Arcadis (146)
Boat Conveyor van Witteveen+Bos (138)
Orkaanatlas van Royal HaskoningDHV (122)
Verkeersmodel van Witteveen+Bos (111)
Visvriendelijk gemaal van Tauw (109)
Optimaal staaldak van ABT (73)
Appartementencomplex van Royal HaskoningDHV (58)

Gedeelde tweede plaats: overkapping busplatform IJsei

De jury heeft grote waardering voor dit project, een van de weinige die zich inmiddels ook in de praktijk aan het bewijzen is. De wijze waarop Movares zich heeft vastgebeten in het kunnen construeren van de overkapping, ondanks een sterk gereduceerd budget, verdient grote bewondering. Het meest innovatieve onderdeel van de kap is zonder twijfel het koudgebogen glas, dat het mogelijk maakt om de constructie veel lichter te maken dan bij het traditionele warmgebogen glas. Dit gelaagde glas vergt ook veel minder energie om te produceren. De jury voorziet dat dit nieuwe type glas in tal van andere constructieve toepassingen zijn weg zal vinden. De jury kan zich bij zijn eindoordeel niet alleen laten leiden door dit nieuwe glastype, het gaat om de overkapping als geheel. Hoe groot de prestatie ook is, de gekozen oplossing is zeer locatiespecifiek. Er kon namelijk gebruik worden gemaakt van de toch al aangebrachte fundering in het vernieuwde stationseiland. Was die fundering er niet geweest, dan waren aanzienlijke extra kosten nodig geweest. Deze kanttekening is voor de jury reden het project een gedeelde tweede plaats toe te kennen.

Onze klanten

 

× Whatsapp